به گزارش سینماپرس، در سالروز شهادت سید مرتضی آوینی مراسم نکوداشتی با عنوان «داغ شقایق» برگزار شد.
حیات بزرگ روایت فتح مزین به عکسهای سید شهیدان اهل قلم شده است.
محمودیان یکی از همکاران شهید آوینی در حوزه نگارش متن مجموعه های روایت فتح اجرای برنامه را عهده دار است. او در ابتدا متنی از گفتارهای شهید را برایحضار خواند.
او در بخش پایانی صحبتهایش متنی از گفتارهای شهید آوینی را خواند.
در بخش دیگر مراسم بخشهایی از مجموعه روایت فتح در قالب یک نماهنگ به نمایش درآمد.
* برجی: عدهای نمیتوانستند ببینند مرتضی جلوتر را از زمان خودش است
رضا برجی از همکاران شهید آوینی در بخش دیگر مراسم با حزن روی صحنه حاضر شد و گفت: خوشحالم بعد از سالها آمدیم در جایی که ایشان حضور داشتند. در این حیات قدم میزد و فکر میکرد و تدوین میکرد. شاید بوی مرتضی اینجا بیشتر به مشام میرسد. یکی از مواردی که بسیاری افراد از من می پرسند این است، اگر مرتضی بود چه می کرد؟
برجی در ادامه با بیان خاطرهای گفت: در روزهای آخر حیات ایشان بابغض گله کردم از فشارها، ایشان گفت:"
وقتی وارد حوزه میشوم افرادی هستند برای این که با من روبرو نشوند از در دیگر حوزه میروند. پنج رفیق بیشتر برایم باقی نگذاشتند. " حملات به مرتضی بسیار شدید بود. نمیتوانستند ببینند مرتضی جلوتر را از زمان خودش است.
برجی ادامه داد: اگر در خیال من آقا مرتضی الان زنده بود ایشان همه را زیر یک سقف قرار می داد. این پراکندگی مراکز مختلف فرهنگی که قرار بود حول محور تفکر حضرت امام کار کنند متاسفانه محقق نشد.
وی ادامه داد: هجوم دشمن وحشتناک است، اما ما در دست خاکستر هم نداریم. اگر تلویزیون بودجهاش زیاد شود اتفاقی نمیافتد. آوینی جنگ را بستری می دانست که هر فرد به دنبال کربلای خودش باشد. ما جنگیدیم برای کربلا و هدف حسین (ع) نه برای خاک.
به گفته وی، آوینی هر اتفاقی که رخ میداد مردانه میایستاد. او بسیار تنها بود. بعد از شهادت ایشان فهمیدند که مرتضی از جیب خودش و از اموال شخصی خود به کارکنان سوره حقوق داده است. حوزه سوره را چاپ میکرد اما توزیع نمیکرد.
برجی در آخر گفت: ما همچنان مشکلمان پخش مستندهایمان است. امام زمان(عج) بچه رزمندهها یک قدم عقب برنداشتهایم. ما تغییر نکردیم و شاکریم که رهبر را برای ما نگه داشتید. نباید بگویم ابزار نیست. باید کار کنیم.
رضا برجی درحالی که متنی را برای سخن با امام عصر میخواند از حال رفت.
در بخش دیگر مراسم تصاویری از شهدای مدافع حرم با گفتار شهید آوینی برای حضار پخش شد و تصاویر و وصیت صوتی شهید حججی حضار را منقلب کرد.
اصغر نقی زاده به همراه حسین همراه یکی از بازیگران تئاتر روزهای جنگ را روی صحنه آوردند.
* زرشناس: انقلاب رستاخیز اعتراضی ایران اسلامی به غربزدگی شبه مدرن بود
شهریار زرشناس نویسنده و محقق در بخش دیگر آیین نکوداشت سید شهیدان اهل قلم صحبتهای خود را با یادی از مرتضی آوینی آغاز کرد و گفت: مرتضی بسیجی بود، هنرمند بود، اما بیش از این ها متفکر است و کمتر به این وجه توجه میشود.
وی با بیان اینکه او متفکر انقلابی دوران گذار است، ابراز داشت: با انقلاب دو گذار در جهان و ایران اتفاق افتاد. او طلایه دار تفکر انقلابی است، اگر از منظر تاریخ به عالم غرب مدرن توجه کنیم در یک گذار تاریخی است که ظهور اندیشه پست مدرن است و انحطاط تفکر غرب است.
زرشناس در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر این مطلب که انقلاب اعتراض به غربزدگی شبه مدرن است گفت: شبه مدرن در بخشی از تاریخ حاکمیت را به دست آورد که بحران هویت، بی عدالتی، مناسبات اخلاقی و. .. در جامعه ایجاد کرد. انقلاب رستاخیز اعتراضی ایران اسلامی به غربزدگی شبه مدرن بود. رخداد انقلاب بنای کج شبه مدرن را باید تغییر می داد. انقلاب برای این که بنای کج غربزدگی را درهم بشکند باید ساختار اقتصاد و فرهنگ را عوض میکرد و نیاز بود با گذار از آن زمان به سمت به تمدن نوین اسلامی حرکت کنیم.
به گفته این نویسنده، این گذار شرایط خود را دارد و کشاکشی در آن رخ می دهد که در حال حاضر در متن آن هستیم، او به عنوان متفکر ظهور کرد و بالید. متفکر صرف خانه نشین نبود او در متن حادثه حضور داشت.
وی در ادامه گفت: حقیقت تفکر اجماع بین نظر و عمل است، او اندیشههایی را طرح میکند که پرسشهایی است که انقلاب با آن روبرو ست. پیش از افراد دیگر با مساله نظری پرسشهایی را طرح میکرد، در دهه ۶۰ بانکداری آلوده به ربا ، عدالت اجتماعی و... که امروز جز معضلات امروز است را مطرح می کند.
وی افزود: آوینی متفکری متفکر مجاهد ومتعهد است که به اقتضای شرایط حرکت انقلابی میکرد. هر جا نیاز بود ورود می کرد هم نظری و عملی؛ اینهاست که آوینی را منحصر بفرد میکند، او مدیر انقلابی بود که در دسترس بود و رویکرد اشرافی و بوروکراتیک نداشت؛ او ژورنایست بود، اما در آن محیط هضم نشد، همچنین در روشنفکر بازی هضم نشد.
زرشناس خاطر نشان کرد: آوینی روحیه بسیجی، اندیشه انقلابی وبصیرت متفکرانه داشت. غربت مرتضی عجیب بود. او میدانست از هجوم فرهنگی شبه مدرن باید عبور کند که بسیار سخت بود او تدارک دید و چالشها را بررسی می کرد ما در حوزه نظری در جایی قرار داریم که آوینی آن روزکار در آن بود.
این محقق و پژوهشگر با اشاره به برخی مدیران تصریح کرد: مدیران نجومی بگیر در فضای بروکراتیک اهل اندیشه نیستند. آوینی اما پیشرو بود.
او در ادامه به برخی شبهات مطرح شده درباره آوینی پاسخ داد و گفت: روشنفکرها میگویند او اواخر عمر به دوران روشنفکری بازگشته بود. من تا چهارشنبه غروب با ایشان بودم، در نوشتههایش یک سطر بوی عدول از انقلاب یا عبور از انقلاب پیدا نمیشود. یک فریم در این مورد ندارد. روزی که با هم می رفتیم گفت می روم فکه جایی که فرشتگان ارواح شهدا را به آسمان می بردند کدام روشنفکر درباره جنگ و مرگ اینگونه صحبت می کند؛ روشنفکر مرگ را نیستی می داند. او ۴۰ ساعت قبل از شهادت اینگونه از مرگ با وجد سخن می گوید و از رفتن به شهادت صحبت می کند.
وی با اشاره به صداقت شهید آوینی تاکید کرد: او صاف و صادق بود. برخی فیلم ساختند و می گویند روشنفکر شده بود. اما او عاشق امام خمینی بود. او معتقد بود امام خمینی در من نفوذ کرد و مرا متحول کرد. او از روشنفکری عبور کرد. وقتی میگوید از انتهای راه طی شده سخن می گویم احوالات خود را می گوید.
او به عملکرد دولت سازندگی وزارت ارشاد وقت انتقاد داشت.
این محقق بیان کرد: برخی میگویند مرتضی، فرویدی بود، او اینگونه نبود، او خود می گفت بحث های اومانیسم را از قصه آفرینش گرفته است. تفکر خودش را تحت تاثیر قرآن می دانست اما با اندیشه های هایدیگر آشنا بود. هایدیگر در مقایسه دیگر افراد نسبت به مدرنیته منتقد بود. او منتقد مدرنیته است اما تعلق غربی دارد. آوینی اهل نظر بود. او معتقد بود باید به عروهالوثقی رهبر متوسل شویم.
* اتاق کار شهید آوینی موزه شد
در بخش دیگر مراسم سرودی در وصف شهید آوینی خوانده شد و محمودیان تاکید کرد اتاقی که شهید آخرین تدوینهایش را در روایت فتح انجام داد به موزه مبدل شده است.
در این مراسم هنرمندان، اندیشمندان، همرزمان این شهید به همراه علاقمندان سینمای ایشان حضور دارند. صدای شهید بزرگوار که از بلندگوها پخش میشود، حال و هوای روزهای دفاع مقدس را برای مدعوین تداعی میکند.
در این مراسم احسان محمد حسنی، حجت الاسلام پژمانفر، سید محمد مهدی طباطبایی، شهریار زرشناس، مرتضی رزاق کریمی، مرتضی شعبانی، سردار فضلی و. ... حضور دارند.
*فارس
ارسال نظر